308 | Briket
De ‘recordzomer’ (om maar eens een afgekloven term van de laatste week te hanteren) van 2003 nodigt natuurlijk uit tot frequente barbecue-happeningen. Nu is het roosteren van vlees- en aanverwante produkten al in zwang sinds de voorloper-van-de-man in zijn prille prehistorie de voorloper-van-zijn-vrouw aan heur haren voortsleepte in de hoop haar tot het bereiden van een dis te kunnen overhalen, dus voor wat dat betreft is er aan het concept nog weinig te verbeteren.
De tot-wat-hij-nu-is-geëvolueerde mensch heeft het primitiefste der primitieve kookmethodieken verheven tot het summum van vrijetijdsbesteding: de barbecue. En hij heeft er zelfs een foutieve afkorting voor weten te verzinnen: BBQ. Waar komt die Q vandaan ? Enfin, dat doet er niet toe.
Tot dit weekeinde had ook ik het idee dat de barbecue (bbq) in zijn huidige vorm de ultieme sublimatie was van de oerbecue (obq). Een stukje exotischer qua vlees, vis en overige side-dishes, maar in basis toch hetzelfde klusje: vuurtje maken, wachten tot het goed heet is, uitkijken dat je je poten niet brandt, vlees roosteren, eten, klaar, afwassen. Waarbij met name die 1e stap vaak voor vermakelijke taferelen zorgt: voetpompjes, wapperende kranten, roodgeblazen koppen die het gevaar van rondspattende vonken trotseren om de kolen zo snel mogelijk zo heet mogelijk te krijgen. Ook ik heb de techniek van het Aansteken Des Barbecues moeten leren: ik kan mij de 1e vakantie heugen met mijn vriendinnetje waarbij ik na 3 kwartier beschaamd moest toegeven dat de bbq niet aan wilde. Gelukkig stonden mijn ouders een eindje verderop en pa had het in no-time voor elkaar. Ik vermoed dat deze getuigenis her en der wel een aha-erlebnis oproept, wees eerlijk.
Welnu: de ultieme innovatie heeft in 2003 zijn intrede gedaan, lieve roostervrienden en -vriendinnen ! Het is te koop bij de Albert Heijn, zit in een vertrouwde roodwitte zak en ruikt hetzelfde. Briketten staat erop, geloof ik. Met 1 klein maar o zo subtiel verschil: op alle 4 de hoeken van de zak staat ‘hier aansteken’. Je legt 1 zak (of 2, naar gelang de grootte van het te beroosteren gezelschap) in de bbq, steekt de 4 hoekjes aan en na een minuutje of 20 heeft u de ultieme basis voor een prettige bbq. Geen geelverbrande vingers van lucifers die nét te kort branden om er dat diepgevallen aanmaakblokje mee te kunnen bereiken, geen links-wel-maar-rechts-niet-brandende bbq, niets van dat alles. Gewoon een perfect gloeiende laag kooltjes. Veel plezier & eet smakelijk. Lang leve Albert Heijn. Niet te lang wachten overigens: de hittegolf loopt op zijn eind…